Tuesday, December 10, 2013

Gražiausios pasaulio vietos.Baatara krioklys Libane.



Baataros tarpeklio krioklys yra Libano Tanurino savivaldybėje. Krioklio vanduo krenta iš 255 m aukįčio į Baataros skylę, Juros periodo klintinį urvą. Šį nuostabaus grožio gamtos stebuklą 1952 m. atrado prancūzų bio-speleologas Henri Coiffait. Krioklį ir urvą XX a. devintame dešimtmetyje ištyrinėjo Libano speleologų klubas.Urvas dar žinomas kaip „Trijų tiltų urvas“. Čia išvysite natūraliai susidariusius įspūdingus uolų tiltus, iškylančius vienas virš kito, kyšančius virš Libano kalnuose susidariusios bedugnės, į kurią krentą galingos vandens srovės. Per pavasario sniego tirpimą 90–100 m Baatara krioklio kaskada krenta už tiltų ir po to į 250 m. bedugnę. 1988 m. atlikus eksperimentą su šviečiančiais dažais, paaiškėjo, kad tas vanduo išlenda upokšnyje Dalėje.
Geriausias laikas grožėtis Baataros kriokliais yra kovo ir balandžio mėnesį, kai jį gausiai maitina tirpstantis kalnuose sniegas. Kitu metų laiku krioklys dažnai išdžiūsta dėl vandens stygiaus.
Kelionėje iš Beiruto automobiliu užtruksit apie 2 valandas. Keliaujant iš Lakluko į Tanuriną, praeinama pro Balos kaimą, o tada nuo „Trijų tiltų urvo“ (pranc. Gouffre des Trois Ponts) 5 min. kelione leidžiamasi žemyn į slėnio gelmę. Vertėtų susirasti vietinį gidą, kadangi takas iki krioklio, vedantis 7 km per kalnus blogai pažymėtas, o vietiniai gyventojai kalba tik arabiškai arba truputį prancūziškai.




No comments:

Post a Comment